Algemeen

Voorwoord van het college

Inleiding

Onze gemeente wordt dagelijks geconfronteerd met impactvolle gebeurtenissen. Na de coronacrisis hebben we in Renkum nu de handen vol aan de woonopgave, het bestrijden van (energie)armoede en de opvang van vluchtelingen. Ook de uitdagingen op de arbeidsmarkt zijn op dit moment groot. Dit speelt zowel op het gebied van ruimtelijke ordening en duurzaamheid, automatisering en ICT, als welzijn en jeugdzorg. Het heeft niet alleen consequenties voor bijvoorbeeld de woningbouwopgaven, maar voor veel meer vraagstukken waarvoor de gemeente Renkum aan de lat staat. Als eerste overheid moet de gemeente altijd klaar staan en rekening houden met onverwachte gebeurtenissen. Het vergt veerkracht om daadkrachtig te handelen en verantwoordelijkheid te nemen.

Renkum in bloei

Met deze perspectiefnota wil het college de plannen in “Renkum in Bloei” handen en voeten geven. Er bloeit al veel in Renkum, de betrokkenheid van onze inwoners bij hun leefomgeving is groot. De komende jaren willen we het mogelijk maken ideeën te zaaien, bemesten we initiatieven die een zetje nodig hebben en zetten bestaande initiatieven in het zonnetje. We kiezen ervoor niet te snoeien in het voorzieningenniveau van onze gemeente, en willen met eenmalig geld een vliegwiel creëren om dat ook in de toekomst te voorkomen. Het is nu de tijd om met relatief kleine investeringen een groot rendement te behalen. De energie en ambitie zit niet alleen in het gemeentehuis, maar juist ook bij onze inwoners, culturele, toeristische en zakelijke ondernemers en maatschappelijke partners.

Diversiteit: belangrijk en noodzakelijk

De gemeente Renkum is een gemeenschap van mensen en dorpen. Ieder met een andere identiteit en samen een sterk geheel. Deze verscheidenheid en diversiteit is steeds vaker onderdeel van onze oplossingen voor maatschappelijke problemen. Biodiversiteit als antwoord op het klimaatprobleem, diversiteit onder inwoners door onze kleinschalige bijdrage aan het vluchtelingenvraagstuk, diversiteit in aanpak door ongelijk te investeren voor gelijke kansen en dorpsgericht te werken. We omarmen diversiteit zonder verschillen te negeren.

Veranderende maatschappelijke opgaven

Het college realiseert zich dat de komende jaren de maatschappelijke opgaven groeien en veranderen. De energiearmoede neemt toe, ook onder middeninkomens, de nood naar nieuwe woningen blijft hoog en landelijke problemen moeten lokaal worden opgelost, zoals het terugbrengen van stikstofuitstoot. We kiezen er nadrukkelijk voor om zo veel mogelijk problemen te voorkomen: door in te zetten op verduurzaming en isolatie om energiearmoede tegen te gaan en door het voortzetten van het programma “Versterken sociale basis”. Om de eerste woningnood te lenigen maken we haast met het realiseren van tenminste 100 tijdelijke woningen. En we putten onze financiële middelen nog niet uit, zodat waar nodig raad en college extra kunnen inzetten.

Slagvaardig besturen

Om de complexe maatschappelijke problemen waar we in onze gemeente mee worden geconfronteerd goed het hoofd te bieden, bundelen bestuur en organisatie de krachten. Meer dan ooit werken we domein-overstijgend, zoeken we naar gedeelde oplossingen en zoeken en creëren draagvlak met en in de samenleving voor moeilijke keuzes. In het kader van onze organisatieontwikkeling blijven we hierin investeren.

Volgende stap: structureel in balans

Het liefst willen we duidelijkheid bieden over investeringen voor de lange termijn en een afweging kunnen maken op het belastingniveau van de gemeente. Op dit moment is dat niet mogelijk, omdat er nog geen duidelijkheid is vanuit het Rijk op het meerjarenperspectief (na 2025). Dat maakt dat we nu zowel op de uitgaven als op de inkomsten geen beslissingen kunnen maken anders dan strikt noodzakelijk (zoals de uitgaven om armoede te voorkomen en bestrijden). Duidelijkheid over het financiële kader voor gemeenten wordt in het najaar van 2022 verwacht.

Deze pagina is gebouwd op 09/08/2022 12:43:34 met de export van 09/08/2022 12:35:12